ΝΕΟ BLOG


ΝΕΟ BLOG: akoixi.espivblogs.net


Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/9 ΣΤΙς 9.00ΜΜ ΣΤΟΝ...ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!


ΡΟΜΗΔΕΣ & ΜΠΑΛΑΜΟΙ,ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ!
ΠΡΟΒΟΛΗ, ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ,
ΣΤΙΣ 9.00 μμ, ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ TONY GATLIF "LATCHO DROM"
("ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ" στην γλώσσα των ρομά)
Θα ακολουθήσει αυτοργανωμένο γλέντι με ρόμηδες και μπαλαμούς μουσικούς.
Φαγιά-πιοτά-όργανα και οχήματα καλοδεχούμενα!
Αναχώρηση στις 6.00μμ από τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο
Σημ: Σε περίπτωση κατακλυσμού η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
την επόμενη μέρα (Σάββατο 12/9) την ίδια ώρα.
και λίγα λόγια για την εκδήλωση...
Ο Παρακάλαμος είναι μια από τις σημαντικότερες ρίζες των ρομά μουσικών στην περιοχή της Ηπείρου. Η παλαιότερη ονομασία του είναι Πογδόριανη ή Πόγδορα, λέξη σλαβικής προέλευσης που σημαίνει "υποβούνιος τόπος" και βρίσκεται 40 περίπου χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων.
Η διαδρομή διαρκεί περίπου 40λεπτά. Για να φτάσετε εκεί ακολουθείτε την Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κόνιτσας, και έπειτα από 25χλμ, στην διασταύρωση στο χωριό Καλπάκι, ακολουθείτε τον αριστερό δρόμο προς Κακαβιά.
Η ταινία "LATCHO DROM" (στην γλώσσα των ρομά σημαίνει "καλό δρόμο") είναι ένα μουσικό ντοκυμαντέρ-οδοιπορικό που ακολουθεί την πορεία των ρομά από την Ινδία μέχρι και την Ανδαλουσία, αποτυπώνει εικόνες από την ζωή τους και τις μουσικές τους. Δίνει μια γεύση από την πολύχρωμα και ιδιαίτερη κουλτούρα ενός λαού που γοητεύει με τον νομαδικό και περιπλανώμενο τρόπο ζωής του, την αίσθηση της ελευθερίας αλλά και της αλληλεγγύης του, την μουσική του κουλτούρα και την ομορφιά του.
Ενός λαού που όμως ταυτόχρονα, γίνεται και αντικείμενο περιφρόνησης, χλευασμού, υποτίμησης, εκμετάλλευσης αλλά και διωγμών, ενός ρατσισμού ίσως πιο υπόγειου αλλά μάλλον βαθιά ριζωμένου εδώ και αιώνες.
Η εκδήλωση αυτή είναι η συνέχεια μιας σχέσης με ρομά μουσικούς που χτίζεται σιγά σιγά εδώ και αρκετό καιρό, σε αυτοργανωμένα γλέντια αλλά και πέρα από αυτά, μιας σχέσης που θέλουμε να ριζώσουμε και να μπολιάσουμε,με αλληλοσεβασμό, εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη.
Το αυτοργανωμένο γλέντι που θα ακολουθήσει στηρίζεται στην ελεύθερη συνεισφορά όλων μας, ρόμηδων και μπαλαμών, άρα λοιπόν...φαγιά-πιοτά και όργανα καλοδεχούμενα!
Σημείο αναχώρησης είναι ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος στα Γιάννενα (πλ. Νεομ. Ιωάννη 5-απέναντι από το δημοτικό ωδείο), από όπου θα φύγουμε στις 6.00μμ.
Όσοι/ες έχετε οχήματα φέρτε τα, για να μην μείνει πίσω κανείς...
Αυτά τα ολίγα για αρχή, άιντε και latco drom!